Stručný sprievodca podpornými opatreniami

Podporné opatrenia v septembri 2023 rozvírili pokojnú hladinu školských vôd. Pedagogickí a odborní zamestnanci, ktorí neradi prijímajú zmeny, boli šokovaní a protestovali. Našli sa našťastie aj takí, ktorí zavedenie podporných opatrení privítali a nebáli sa zmeny. Niektorí povedali, že podporné opatrenia žiakom dávno dávajú, len tomu takto nehovorili. Iní, kým nevidia papier z poradne, nie sú ochotní zmeniť prístup k žiakovi. Niektorí ho nezmenia ani keď papier dostanú, ale o tom možno nabudúce…

Katalóg podporných opatrení schválilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky pod číslom 2023/13957:1-C1661 s platnosťou od 1. septembra 2023. Špecifikuje 21 podporných opatrení vo výchove a vzdelávaní poskytované školou alebo školským zariadením, ktoré sú potrebné na to, aby sa dieťa alebo žiak mohli plnohodnotne zapájať do výchovy a vzdelávania a rozvíjať svoje vedomosti, zručnosti a schopnosti.

Katalóg podporných opatrení nájdete na stránke : https://podporneopatrenia.minedu.sk/katalog-podpornych-opatreni/

Podporné patrenia sa delia na PO, ku ktorým je potrebné vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie. PO, ktoré sa poskytujú bez vyjadrenia a PO, ku ktorým sa vyjadruje škola alebo zariadenie poradenstva a prevencie.  

Ako sa dieťa alebo žiak dostane k podpornému opatreniu?

  1. O poskytnutie podporného opatrenia („PO“) vo výchove a vzdelávaní okrem PO prevencia a krízová intervencia požiada žiadateľ riaditeľa školy alebo školského zariadenia („riaditeľ“).

Kto môže byť žiadateľ?

  • zákonný zástupca dieťaťa/žiaka
  • plnoletý žiak
  • zástupca zariadenia (napr. centrum pre deti a rodiny)
  • pedagogický/odborný zamestnanec (napr. učiteľka alebo vychovávateľ).
  1. Škola alebo zariadenie poradenstva a prevencie („ZPP“) po zvážení, či dieťa/žiak potrebuje PO, poskytne žiadateľovi príslušné vyjadrenie, v ktorom zaznamená, aké PO a v akom rozsahu odporúča poskytnúť. Ak sa škola nevie vyjadriť, obráti sa na ZPP, ktoré vyjadrenie poskytne.
  2. Po tom, čo žiadateľ dostane vyjadrenie o tom, aké PO a v akom rozsahu sa dieťaťu/žiakovi odporúča, môže požiadať riaditeľa o poskytnutie PO.
  3. Riaditeľ sa k poskytnutiu PO vyjadrí písomne s ohľadom na personálne, materiálne a finančné možnosti a žiadateľovi odpovie najneskôr do 10 dní (v odôvodnenom prípade do 20 dní).
  4. Ak škola nemá podmienky na poskytnutie PO, žiadateľ môže požiadať príslušný regionálny úrad školskej správy, aby preskúmal vyjadrenie riaditeľa (do 30 dní).
  5. Regionálny úrad školskej správy sa postará o zabezpečenie PO prednostne na škole, ktorú dieťa/žiak navštevuje. Ak to nie je možné, bude hľadať zabezpečenie PO na inej škole. Ak ani to nebude možné, obráti sa na Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie, ktorý bude hľadať iný spôsob zabezpečenia podpory v najlepšom záujme dieťaťa.

Príspevok na podporné opatrenia podľa § 4e) zákona 597/2003 bude MŠ SR prideľovať príspevky podľa metodiky schválenej na príslušný kalendárny rok na pedagogického asistenta, člena ŠPT, zamestnanca, ktorý zabezpečuje pre žiaka vykonávanie sebaobslužných úkonov, zdravotného pracovníka, vzdelávanie, úpravu priestorov, diétne stravovanie, špeciálne pomôcky alebo učebnice. 

Na stránke https://podporneopatrenia.minedu.sk/ sa nachádzajú všeobecné informácie k PO, katalóg PO, Sprievodné materiály k PO, financovanie PO.

Nezabúdajme na to, že zavedenie podporných opatrení nebolo pre to, aby nám sťažilo prácu. PO boli navrhnuté preto, aby sa žiakom dostala pomoc čo v najkratšom čase a v najvyššej možnej miere. Ani Rím nebol postavený za jeden deň, preto buďme trpezliví v zavádzaní nových vecí, ku ktorým podporné opatrenia určite patria.

 

 

Použitá literatúra:

Školský zákon 245/2008 Z.z.

https://podporneopatrenia.minedu.sk/

Autorka: PhDr. Jana Fondrková

Jedna odpoveď

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Zdieľanie:

Mohlo by Vás zaujímať

Vysvedčenie nie je koniec sveta

Photo by Felipe Gregate on unsplash.com Čaká nás rozdávanie vysvedčení na konci školského roka. Fotografie hrdých rodičov s vysvedčením ich dieťaťa budú čoskoro viditeľné na

BLOG: Maturantka maturantom

Photo by Tim Gouw on unsplash.com Maturantka maturantom Mnohým ľuďom, vrátane mňa, v tejto dobe už čo i len spomenutie karantény a pandémie lezie krkom.