21. Marec svetový deň Downovho syndrómu

Photo by  Nathan Anderson  on unsplash.com

Downov syndróm je vrodené genetická odchýlka spôsobená nadpočetným chromozómom číslo 21 (trizómia 21). Fenotypovo sa prejavuje abnormalitami v štruktúre a funkciách organizmu.

Downov syndróm v detstve

Niekoľko typických čŕt pre tento syndróm sú:

  • nízky svalový tonus
  • nízka postava
  • dohora naklonené oči
  • jeden hlboký záhyb skrz stred dlane
 

Diagnózou Downov syndróm život nekončí. Diagnóza Downov syndróm len otvára bránu trochu iného sveta. A vy ste práve dostali od tej brány kľúč. Tak vstúpte a sami zistíte, že všetky vaše obavy boli celkom zbytočné. Želám vám, aby ste si dokázali uvedomiť a naplno vychutnať radosť a hrdosť z každého úspechu a pokroku vášho drobca.

S akými pocitmi bojujú rodičia, keď ich dieťaťu diagnostikujú Downov syndróm? Môžeme ich vymenovať niekoľko

  • Šok
  • Nedôvera
  • Pocit ľútosti
  • Ochranársky pocit
  • Pocit odporu
  • Pocit menejcennosti a zahanbenia
  • Pocit hnevu
  • Pocit previnenia
 

Rodičia, ktorým sa narodilo dieťa s Downovým syndrómom sa môžu obrátiť aj na konkrétne rodiny, ktoré ich usmernia, podporia a dodajú optimizmus. Kontakty na rodiny sprostredkuje Spoločnosť Downovho syndrómu na požiadanie.

Prečo sa hovorí, že sú najláskavejší na svete?

„Ich prítomnosť dokáže spomaliť uponáhľaný svet, vedia vám spraviť náladu, sú priateľskí, majú zmysel pre humor, nehanbia sa a radi nadväzujú nové kontakty“ – krásne vyjadrenie p. Krátkej z predsedníctva Spoločnosti Downovho syndrómu (SDS)

Myslím si, že každý z nás, kto sa raz stretol s človekom, ktorý má Downov syndróm môže povedať, že sú to ľudia s veľkou dobrou dušou.

Spozorujú možno aj veci a detaily, ktoré si my na prvý pohľad nevšimneme.

Ja osobne študujem špeciálnu pedagogiku a už som mala možnosť stretnúť sa s deťmi, ktoré majú Downov syndróm. Počas strednej školy sme chodievali ako dobrovoľníčky pomáhať na benefičný koncert Objatie tónov v Leviciach, ktorý je presne o tom, že je pripravovaný pre deti s postihnutím a pre deti z detských domovov.

Rada by som spomenula jednu úsmevnú spomienku, ktorá sa mi tam stala práve s dievčatkom, ktoré má Downov syndróm. Hrali sme sa s ňou počas koncertu typickú detskú hru „Zlatá brána“, tancovali sme spolu a všetko možné.

O rok na to sme tam išli znovu pomáhať a znova sme ju stretli. Čo bolo na tom najviac pekné bolo to, že si nás zapamätala a hneď sa pýtala či si ideme zahrať „Zlatú bránu“. Ostali sme samozrejme prekvapené, lebo sme nečakali, že si nás bude pamätať.

Vedia vám dodať extrémne veľa energie a radosti, že si to neviete ani predstaviť.

Pripomeňme si svetový deň Downovho syndrómu aspoň tak, že si 21. Marca dáme na seba dve rozdielne ponožky.

Autorka: Slávka – študentka špeciálnej pedagogiky

Zdroje:

https://sk.wikipedia.org/wiki/Downov_syndr%C3%B3m

https://downovsyndrom.sk/v16/node/55

https://ahojmama.pravda.sk/clanky/nebojte-sa-downovho-syndromu-tieto-deti-obohacuj/10179-clanok.html

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Zdieľanie:

Mohlo by Vás zaujímať

Vysvedčenie nie je koniec sveta

Photo by Felipe Gregate on unsplash.com Čaká nás rozdávanie vysvedčení na konci školského roka. Fotografie hrdých rodičov s vysvedčením ich dieťaťa budú čoskoro viditeľné na

BLOG: Maturantka maturantom

Photo by Tim Gouw on unsplash.com Maturantka maturantom Mnohým ľuďom, vrátane mňa, v tejto dobe už čo i len spomenutie karantény a pandémie lezie krkom.